31. 08. 2014.

A Bit of 90s

Hello!

Donedavno sam se klela kako ništa iz devedesetih nikada neću obući. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci mi se ta estetika sve više sviđa.

Ovaj outfit je bio za posao, ne-boje, malo narukvica, vampir, mamina suknja iz sredine devedesetih (mama je u njoj izgledala senzacionalno, nosila ju je uz bijele košulje, po uzoru na legendarnu Sharon Stone na dodjeli Oscara 1998., kada se Sharon pojavila u predivnoj suknji Vere Wang i običnoj muškoj GAP košulji). 


Majica/T shirt: Rebel Yell, suknja/skirt: Charlie Design, remen/belt: vintage


Torba/purse: vintage Tante Hilde, narukvice: DIY, from India, Mali dom, Mašenka, remen/belt:vintage

Cipele/shoes: from Istanbul


Mama mi je suknju predala u daljnje nošenje, i sigurna sam da ćete ju još imati prilike viđati ovdje... :) 
Pouka ovog posta: 1. Ne tvrditi ništa kategorički
                           2. Izvucite stare, već zaboravljene komade i udahnite im novi život. Vaš novčanik bit će vam zahvalan! ;)

Pusa, Ilina


Today, an outfit for work from last week: a bit of 90s! Although I thought that I would never wear something from the 90s again, here it is: this lovely skirt is my mother's, from mid 90s, by a famous Croatian designer Loredana Bahorić (Charlie Design). And, yes, I love it and yes, you will be able to see it more often... So, hello 90s! Here I come! (Again)
Have a nice week...
Kiss, Ilina

27. 08. 2014.

Big Fish

Hello!

"Odakle se čisti riba?" poznata je pjesma iz daleke 1986. godine. Što se mene tiče, baš me briga odakle, jer tu rabotu rado prepuštam profesionalcima.

Ali jednom kad dobijem finu, svježu, očišćenu ribu, radim ovo:

When it comes to eating fish, here is what I do:

Sastojci (za dvije osobe)/Ingredients (2 person):

2 brancina ili orade/ 2 sea bass fish or gilt poll
0.5 kg krumpira/ 0.5 kg potato
limun/ lemon
maslinovo ulje/ olive oil
maslac/butter
sol/salt



Dakle, narežite limun na ploške i stavite u posudu na pečenje, po dva za svaku ribu. Ribu operite, osušite ubrusom, zarežite joj trup s jedne strane nožem, dva, tri puta, nasolite izvana, ali i malo utrobu. Stavite ribu na ploške limuna, dodajte okolo posoljeni krumpir. Ja sam koristila ovaj mali mladi, tako da ga nisam gulila, već samo oprala i posolila. Zalijte maslinovim uljem, onako da ne pliva riba u ulju, već cca 5-6 žlica. Na ribu stavite malo maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva, cca 1 sat, odnosno dok riba ne poprimi zlatastu boju.

Ovo je osnova. Ukoliko želite, pred kraj možete preko ribe preliti cca 0.5 dl bijelog vina. Također, možete ubaciti začinsko bilje preko ribe, dvadesetak minuta prije kraja. Kad ju servirate, možete ju zaliti mješavinom maslinovog ulja, češnjaka i peršina. Ja ne radim ništa od navedenoga, jer moji ukućani to ne vole...


Dakle, brzo, jednostavno, zdravo i fino.
Dobar tek, Ilina

Cut the lemon into slices and place it in a baking pan, two slices for each fish. Wash the fish, dry it with a paper towel, cut one side with a knife couple of times, put salt on the outside, and a little on the insides. Place the fish onto lemon slices, add around salted potatoes. I used this little Young ones, so I have not peeled them, just salted. Pour olive oil, not much so that fish doesn't swimm in oilabout 5-6 tbsp. At the end, put a little butter on each fish. Bake in preheated oven at 160 degrees Celsius, for about 1 hour, or until the fish gets lovely golden color.

This is the basis. If you want, you can pour over the fish about 0.5 dl white wine, some 15 minutes before the fish is done. Also, you can put the herbs over the fish, about twenty minutes before the end. When you serve it, you can pour a mixture of olive oil, garlic and parsley over the fish. I do not do none of this, because my family likes it simple...


So, quick, simple, healthy and tasty.
Enjoy your meal!
Ilina

18. 08. 2014.

Beautiful & Smart

Hello!

Danas predstavljam jednu posebnu ženu:

 
 
 
 
Njeno ime je Zadie Smith. I ne, ona nije model, iako je tako predivna da bi bez problema mogla biti. Ona je uspješna britanska spisateljica, koja je na književnom nebu zasjala 2000. godine, debitantskim romanom "Bijeli zubi". Tada je imala samo 25 godina, ali svojim prvijencem postala je prava književna senzacija. Iako kaskam za književnom senzacijom i otkrivam Zadie "samo" 14 godina poslije, njezin roman me u potpunosti oduševio. Napisan iznimno zrelo, nepretenciozno, s dozom suptilnog humora, ona progovara o tri generacije dviju obitelji, jedne bangladeškog, druge jamačanskog porijekla. S obzirom da je i sama jamajčanskog porijekla ( po majci), Smith je upravo savršeno secirala živote i sudbine imigranata, raskrinkala predrasude bijelih Engleza, ali i onih ne baš tako bijelih, te na fin način s puno ironije ismijala svaki oblik ekstremizma. Dakle, ukoliko još niste čitali "Bijele zube" Zadie Smith, svakako bi vam se trebala naći na popisu obavezne lektire. Ova sjajna žena je pravi dokaz da "lijepa i pametna" nije puki mit...
 
Pusa, Ilina
 
P.S. kad bi barem meni, oj crni živote, ovako diiiiivno stajao turban...
 
 
Her name is Zadie Smith. And no, she is not a model, although she is so beautiful that she could easily be one. She is a successful British writer, who appeard on the literary sky with her debut novel "White Teeth" in year 2000. She was only 25 years old at the time, but her debut has become a genuine literary sensation. Although being sooooo behind a literary sensation and discover Zadie "only" 14 years later, I found her novel completely thrilled. Written extremely mature, unpretentious, and with a touch of subtle humor, she writes about three generations of two families, one Bangladeshi, other of Jamaican origin. Given the fact that she is of Jamaican descent (her mother), Smith just perfectly dissected the lives and destinies of immigrants, expose the prejudices of white Englishmen, but also of those not so white, and in a nice way with a lot of irony laughs at every form of extremism. So, if you have not yet read Zadie Smith, you should certainly find the time. This great woman is a real proof that "beautiful and smart" is not just a myth...
 
Kiss, Ilina
 
 
 
All pics from here
 

10. 08. 2014.

Sunday Breakfast

Bok!
Sigurna sam da većinu vremena doručkujete zdravu hranu poput žitarica, voća, nemasnog jogurta itd. (kak da ne... ;), ali  jednom tjedno u redu je počastiti se malo kaloričnijom hranom.
Upravo je "malo kaloričnije" savršeni opis za pravu slanu poslasticu koja se (ovisno o području u kojem se priprema i malim preinakama osnovnog recepta) naziva ili peksimeti, uštipci, pogačice...
Kajmak i pršut obavezni su dodatak ovom jelu, a spremit ćete ga kad god želite pripremiti pravu malu gozbu za ljude koje volite, jer "obični kruh" jednostavno ne ostavlja taj super cool dojam kao sviježe pripremljene pogačice.



Ovaj genijalni receptić otkrila sam kao i mnoge druge na Coolinarici, a vi ga možete pronaći ovdje  . Ako već niste, obavezno isprobajte recept, ali moram napomenuti; kada ih jednom napravite, htjet ćete ih jesti svaki dan... ja sam trenutno na odvikavanju, a ovaj post ne pomaže... :)

Pusa,
Stela


03. 08. 2014.

Goin' Around

Hello!

Neki dan smo posjetili Motovun, mali srednjevjekovni gradić u središnjoj Istri. Zadnji sam ga put posjetila prije nekih 12ak godina, i to usred zime, tako da je ovaj naš "ljetni" Motovun bio poprilično drugačiji od onoga kako ga se sjećam. Šetnja njegovim uličicama je bila izuzetno zanimljiva, posebno stoga što je upravo trajao i poznati Motovunski filmski festival, tako da je bilo puno ljudi i događanja. A s obzirom da se Motovun nalazi na brdu, kad smo se popeli, dočekao nas je i predivan pogled...


So, today a little walk through one of the medieval jewells, in central Istria, Motovun, well known by its famous film festival! :) 
Situated on a little hill, we came across some magnificent wiew! 










Dakle, ukoliko vas put nanese središnjom Istrom, svakako posjetite ovaj mali biser...
Pusa, Ilina

So, if you ever find yourself driving through central Istria, make sure you visit this Motovun!
Kiss, Ilina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...