05. 11. 2011.

Jesenski kolač







Već sam pisala o bojama jeseni... ali kojeg je okusa jesen?
Za mene dvojbe nema! Jesen ima okus po jabukama, cimetu, narančama, grožđicama i vaniliji.
Upravo zato, osmislila sam ovaj kolač (po uzoru na par različitih recepata)... kako bih mogla uživati u okusu i mirisu jeseni.
Napraviti ovaj kolač vrlo je jednostavno, a kada vani zapuše hladni vjetrić, svakome će biti drago da ga dočeka baš ovaj mirišljavi i topli kolačić!  :)

Sastojci:   8 jabuka
                 1/2 limuna
                 6 žlica smeđeg šećera
                 2 žlice grožđica
                 1/2 mahune vanilije
                 1/2 žličice cimeta

                 250 gr maslaca
                 250 gr šećera
                 5     jaja
                 250 gr oštrog brašna
                 1/2 naranče
                 1 dcl mlijeka
                 1 dcl ulja suncokretovog

                sladoled od vanilije

Priprema: Jabuke se ogule, izdube (očiste od koštica) i narežu na deblje kriške.
                 Prokuhaju se 2 minute na tavi s limunim i smeđim šećerom.
                 Maknu se iz tave (tako da sok ostane), na koju se dodaju grožđice, cimet i 
             sjemenke iz mahune vanilije.

                 To se zajedno kuha oko 5 minuta, pa se vrate jabuke, malo promješa i cijela se 
                 smjesa prebaci u pleh za pečenje.
                 Na to, dodaje se biskvit od maslaca, šećera, cijelih jaja, brašna, mlijeka, ulja i 
                 polovice sitno nasjeckane naranče (skupa s korom).
                 Kolač se peče oko 30 minuta na 180 ° C
                 Topli kolač reže se na kocke, servira uz sladoled i kao dekoracija može se 
                 poslužiti uz naranču i mahunu vanilije kao na slikama.

Dobar tek!  :)

                                                                                                                                                   ~ Stela ~

1 komentar:

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...