24.08.2012.

Late Summer Gifts

Hello!

Godišnje doba prepuno plodova prirode, različitih boja i okusa je svakako kasno ljeto. Već nekoliko godina redovito radim džem od šljiva, a eto ove sam se godine odlučila i na džem od krušaka iz prekrasnog vrta bake Ane. Ne bojte se, recept je zaista jednostavan i brz, nećete morati kuhati satima...

Some years ago I've started making my own plum jam and this year I've decided to make also pear jam, from pears from my grandomther's beautiful garden. Don't worry, the recipe is really easy and it doesn't require hours long cooking...


Sastojci/ingredients ( na bazi 1 kilograma krušaka, količinu povećavajte kako želite / based on 1 kilo of pears, so you can enlarge quantity as you like):

1 kg krušaka/pears
1 limun/lemon
1 žličica cimeta/ tea spoon of cinnamon 
100 g smeđeg šećera/ brown sugar 
1 vanilin šećer/ vanilla sugar
1 žlica ruma/ spoon of rum 
1/2 žličice klinčića/ 1/2 tea spoon of clove 
1/2 Želina (sredstvo za želiranje)/ something for making jelly (people in the grocery store in your country will know the name of that thing, I don't unfortunatelly :))

Ocijedite limun u posudu i dodajte kruške, oguljene i narezane na kockice. Posipajte sa dvije-tri žlice šećera i stavite da se lagano kuhaju (šećer omogućava da kruške puste svoj sok).Kad se prokuhaju ( dakle nakon nekih 20-ak min) dodajte ostale sastojke (osim Želina) i kuhajte dok kruške ne omekšaju. Izmiksajte ih ugrubo štapnim mikserom i ukuhajte Želin prema uputi na pakiranju. (Ukupno vrijeme kuhanja je oko 45 min).

Drain the lemon into the pan and add the pears, peeled and cut into cubes. Sprinkle with two to three tablespoons of sugar and put that on light fire ( pears will let their juice because of the sugar). When that boils (that is after some 20 minutes), add the remaining ingredients (except that thing for making jelly) and simmer until the pears are pulpy. Mix them roughly with blender and in the end put that thing for making jelly, as directed on the package. (Total cooking time is about 45 min).


Smjesu ulijte u sterilizirane staklenke ( ja ih operem u suđari na 65 stupnjeva i ne otvaram suđaru dok mi ne zatrebaju, možete ih kratko ubaciti i u kipuću vodu.) Ugrijte pećnicu na 130 stupnjeva i zatvorene staklenke s džemom stavite unutra na 10-15 minuta. I to je to! :)


 Pour the mixture into sterilized jars (I wash them in dish washer at 65 degrees and I don't open until I need them, or you can put jars briefly in boiling water.) Preheat oven to 130 degrees Celsius and put closed jars with jam in for10-15 minutes.
And that's it! :)



Savjet: 
Količina šećera može varirati ovisno o slatkoći krušaka, tako da probajte smjesu dok kuhate pa eventualno dodajte još šećera.
Džem držite u hladnjaku jer gotovo da uopće nema konzervansa, pa da se ne pokvari.

Tip:
The amount of sugar can vary, depending on the sweetness of pears, so when you cook jour jam, try the mix and add more sugar if necessary.
Keep jam in the refrigerator, because it almost has no preservatives, so that it does not spoil.

  
Dakle, zaista je brzo i jednostavno, probajte i uživajte u darovima ljeta!
Pusa, Ilina 

So, this is very easy and fast recipe, and if you like, try and enjoy in summer gifts!
Love, Ilina 


Broj komentara: 20:

  1. Obožavam kruške i ovo je sigurno fini džem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prepisujem i dodajem - ali ja nemam gde to da cuvam :((

      Izbriši
  2. Ilina, zadnja fotka s kruškom i staklenkom je genijalna. A dzem od krusaka= ljubav!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam kruške,to mi je najdraže voće,ovo je pravo bogatstvo kruška sa ovakvim urodom,rekla sam obavezno kupujemo sadnicu kruške na jesen,jer ona nam fali u vrtu.Ovaj džem me oduševio,sudeći po sastojcima genijalno je aromatičan,bilježim si i sigurno ću ga praviti ovako..hvala puno!

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja jako volim kruške pa se i meni džem sviđa. Fotke su divne!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je ODLIČNO! I brzo! To volim! Imam doma krušaka, možda se odvažim :) reci mi koliko traje džem ako se drži u hladnjaku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj sam radila prvi put ove godine, ali džem od šljiva, koji radim po vrlo sličnom postupku izdrži do proljeća...tada ga pojedemo pa ne znam bi li mogao još malo. Ali u Želinu ima malo konzervansa tako da mislim da je to dovoljno da ga držiš u hladnjaku barem do 3-4 mjeseca! :)

      Izbriši
  6. Odlican recept, moram probati !:)

    OdgovoriIzbriši
  7. E moram priznati da nikad nisam probala dzem od krusaka,i bas me sad zainteresovalo i pokusacu napraviti ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlican recept Ilina! Joj ako moze i onaj recept za tvoju odlicnu zlevanku sa visnjama koju sam probala :njam njam:.

    Inace, mi smo otvorili stranicu na fejsu o nasem gospodarstvu kako bi nasi kupci vidjeli polje, gdje beremo i kako rastu nasi proizvodi. Ima slika, videa, recepata... Pa ako nades vremena svrati i lajkaj :).

    LINk: http://www.facebook.com/combajopg ili u google samo opg combaj.

    Lijepi pozdrav od Ivane i Mirjane!

    OdgovoriIzbriši
  9. Every good blog has two features, they have a very good topic and you see lot of good comments. Its blogging that has made me know new things everyday. I absolutely sure that people in this world have come closer in their personal world. There so many things working for a blog and the topic. If you get a chance pop up by my page, maybe you would like pearl strand necklace.You can visit our freshwater pearl bracelet.pearl jewelry have good quality.Its just a flat world now because of blogs like this one, I appreciate it.

    OdgovoriIzbriši

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...