03.11.2014.

Quiche Lorraine

Bok! 
Po svojim slanim pitama Francuska je poznata diljem svijeta, ali manje je poznato da najslavnija pita, Quiche Lorraine, originalno potječe iz ruralnih krajeva Njemačke, odakle je iz srednjeg vijeka došla u Francusku. Njemačka riječ za kolač "küche" izgovarana narječjem iz francuske pokrajine Lorraine, postala je "quiche", a kako znamo quiche uskoro postaje simbol francuske kuhinje. Jela slična quichu možemo pronaći i u drugim svjetskim kuhinjama, a ukusne pite s nadjevima poznate su u engleskoj kuhinji još od 14. stoljeća.

Quiche Lorraine je i danas najrazvikanija slana pita s nadjevom od dimljene slanine i sira pomiješanog s kremom od jaja i vrhnja. Sir je dodan nešto kasnije. Tradicionalno francusko jelo jede se za doručak, ručak i večeru, a servira se toplo i hladno.  

Ostatak zanimljivosti vezan uz ovo poznato jelo, kao i razne njegove varijacije mogu se pročitati ovdje, a ja danas djelim s vama verziju koju sam isprobala, a čiji recept dolazi iz knjige "Kolači s ljubavlju" (Readers Digest)






 Sastojci:
tijesto: 250 g brašna (glatkog)
           120 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
           1/2 žličice soli
           1 žumance
           žlica kiselog vrhnja
           2 žlice vode

nadjev: 150 g pancete rezane na ploškice
            200 g naribanog ementalera (ja sam koristila gaudu)
            3 jaja, 1 žumance
            150 g masnijeg kiselog vrhnja
            sol, papar, muškatni oraščić

Od svih sastojaka izraditi glatko tijesto, oblikovati u kuglu, zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta na hladnom mjestu. 

Tijesto tanko razvaljati i obložiti kalup za pečenje, pritom napraviti rub visok oko 5 cm.

Izbosti tijesto vilicom pa peči oko 40 minuta na 180 °C

Na tijesto se dodaju  panceta i sir i preljevaju smjesom od jaja, vrhnja i začina (posoliti blago, ovisno o tome koliko su sir i panceta slani)

Peči quiche oko 30 minuta, da poprimi boju kao na slici. (listići su od ostatka tijesta, premazani sa žutanjkom i poslagani na vrh)

Kao što je u uvodu rečeno, quiche se može poslužiti topao ili hladan, za doručak, ručak ili večeru. 
Ja bih ga svakako predložila uz kefir ili jogurt. 

Dobar tek!
Pusa, Stela



Broj komentara: 12:

  1. Fantastično izgleda! Nisam baš dugo radila, hvala za podsjetnik

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam nikad ovo pravila, bas cu probati, djeluje njamiiii ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim, a nisam nikad pravila :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Super fino a super jednostsvno... probala sam slicnu verziju ali cu definitivno i ovu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Deluje preuuuukusno!

    I daaa Kiko giveaway kod meneee! Pozivam te da ucestvujes :)
    http://kapege23.blogspot.com/2014/11/kiko-make-up-milano-srbija-kiko-giveaway.html

    OdgovoriIzbriši
  6. Uh ovo deluje toliko ukusno i predivno izgleda!

    www.fashion-board.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. S obzirom da sam se uhvatila kuhanja zadnjih godinu dana ovo moram probati!

    FASHION-TO-GO
    FTG Facebook

    OdgovoriIzbriši
  8. One of my favourite dishes and yours looks delicious too. Always popular with guests too.

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda fenomenalno, jos ta dekoracija odozgo! Mogu samo misliti koliko je ukusno :) Nisam neka opasna kuvarica, al bih sa uzivanjem probala ovako jedan dobar recept :) Sjajno <3

    OdgovoriIzbriši

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...