23. 11. 2011.

A great book sets off a bomb inside of you. (Ned Hepburn)

Hello!
S obzirom da je naš blog lifestyle karaktera, a njegove idejne začetnice istinske zaljubljenice u književnost (Dora i Ilina pišu recenzije za fantastičan portal o knjigama, kakvog drugog imena nego Najbolje knjige) danas ćemo vam dati dva odlična književna prijedloga za prikratiti ova sumorna zimska popodneva... Krenimo!

'Kuća duhova' kanonsko je djelo čileanske spisateljice Isabel Allende, započeto kao oproštajno pismo djedu na samrti.
Allende je izmaštala genijalnu obiteljsku sagu u koju je maestralno uklopila dijelove svoga života.
Uz priču o obitelji Trueba, protkanu magičnim realizmom, čitat ćete i o političkim previranjima neimenovane južoameričke zemlje (vrlo lako može se zaključiti kako se radi o spisateljičinom rodnom Čileu).


"Toliko topline u odnosu djeda i bake s unukom, Allende je mogla prenijeti jedino srcem i sjećanjem na vlastito iskustvo. Osebujni, ponekad čudni i smiješni likovi također nisu plod njene mašte, jer ″sa rođacima čudnim poput mojih, nema potrebe za izmišljanjem ičega. Oni sami pružaju sav materijal za magični realizam″."


"Prilično je teško sažeti roman od petstotinjak stranica, no čitat ćete ga trčeći kroz listove. Jednom kad krenete, nezaboravni likovi neće vam dati mira dok ne saznate sve što je Allende napisala u vjerojatno najduljem ″oproštajnom pismu″ na svijetu. I doista, knjiga poput ove se ne zaboravlja. Emocija koju Allende uspješno prenosi, vrlo je intenzivna i ponekad sam samoj sebi bila smiješna kad bih shvatila da se mrštim na knjigu, umirem od smijeha ili je pak čitam ne okrećući leđa vratima jer me strah. I sad nek' netko kaže da filmovi bolje dočaravaju i prizivaju emocije!"

"Nikako si nemojte dopustiti ne pročitati ″Kuću duhova″, roman ″načinjen od tkanine života″."

Cijelu Dorinu recenziju možete naći na portalu Najbolje knjige ili ovdje!

Drugi prijedlog je roman iznimno popularnog španjolskog pisca Emilia Calderóna "Židov iz Šangaja". Priča prati mladog španjolskog liječnika Martina Nibolia, zaposlenog na brodu, koji Židove krajem tridesetih godina prošlog stoljeća iz Europe prevozi do Šangaja. Na jednom od putovanja upoznaje neobičan židovski bračni par, Leona i Norah Blumenthal. Zaljubivši se u Norah, dr. Niboli odlučuje iskrcati se u Šangaju, gdje sasvim slučajno postaje i španjolski konzul. Pod japanskom okupacijom u, do tada mirnom i dekadentnom Šangaju, počinje val nasilja i progona, a jedno okrutno ubojstvo protresti će iz temelja ne samo život dr. Nibolia, već i živote svih onih koji su mu bliski...

"Kroz tragične sudbine svojih likova, pisac je progovorio o ratu i svemu onome što se događa kad ljudi, kojima teški rat padne na nejaka pleća, otvrdnu i prestanu biti ljudi. Jasno je ukazao na to da neke rane, one na duši, nikada ne zacijele u potpunosti. Time je dao oštru i prilično glasnu kritiku rata i politike, bez koje ni jedan rat ne može."



"„Židov iz Šangaja“ je sjajan roman. To je uzbudljivo, pametno i napeto štivo. Neočekivani obrati i iznenađenja, nevjerojatne životne priče i sudbine natjerat će vas da ovu knjigu čitate do dugo u noć i da je ne ispuštate tako lako iz ruku. Otvorit će vam vrata u jedan nepoznati, a toliko zanimljiv i stvaran svijet, i tu priliku ne smijete propustiti. Calderón će vas, ako mu dopustite, na beskrajno interesantan i nepretenciozan način podučiti o jednom vrlo zanimljivom dijelu povijesti. Pisan u prvom licu, pri čemu je narator dr. Niboli, neodoljivo me podsjetio na stare detektivske filmove, gdje nam požrtvovni detektiv objašnjava što se sve zaista događalo. Upravo nas na taj način pisac vodi kroz zamršenu i uzbudljivu priču, kroz lik poštenog i često puta izigranog doktora, čovjeka kojeg su najbolje namjere dovele na najstrašnija mjesta."

Čitavu Ilininu recenziju pročitajte ovdje.
Nadam se da su vam naši prijedlozi bili zanimljivi...

Čitamo se uskoro!
Dora i Ilina


Translation:
Hello! Since this blog is a lifestyle blog, today we have for you two suggestions for these cold, boring afternoons. Books!!! And not just any books, but two great masterpieces. 
First is a novel by Isabel Allende called "The House of the Spirits" a great epic novel, a story about one family and its unusual members. Full of great caracters and magical realism, this is a book you will never forget.
Second is a novel by popular spanish author Emilio Calderon, called "Jews of Shanghai". Great, exciting novel, whoose plot is set in World War II, in Shanghai. Telling a story about an interesting part of history we know little about, this book will keep you up all night!

Hope this was interesting for you!
This is all for today!
Thanks for reading!

Love, Dora and Ilina

Broj komentara: 5:

  1. I jedna i druga deluju interesantno, hvala na preporuci :)
    Ja trenutno čitam Odevanje u Beogradu, pa bih posle mogla jednu od ove dve :)

    OdgovoriIzbriši
  2. lovely blog!

    xx

    http://theparallelmagazine.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. amazing post.

    http://paquetevistasbien.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...