Ima li itko da ne voli pravi, domaći kruh/pecivo/pogaču/kiflice? Danas recept za izvrsnu pogaču (focacciu) s maslinama...Naravno, brzo i jednostavno!
Is there anyone who doesn't like homemade bread/focaccia/buns? Today we give you receipe for fantastic focaccia with olives...Of course, quickly and simple!
Sastojci/ingredients:
25 g svježe germe/fresh yeast
40 dag brašna/flour
cca 15 maslina/olives
5 žlica maslinovog ulja/ 5 spoons of olive oil
1.5 dl tople vode/ warm water
prstohvat sol/ pinch of salt
Razmrvljenu germu stavite u malo tople vode i pustite da odstoji 10ak minuta. U veću posudu stavite brašno, u sredinu dodajte sol, germu, 2 žlice maslinovog ulja i toplu vodu te mijesite 10ak minuta (svrdlastim nastavcima za mikser, ili rukama). Tijesto premjestite u posudu obloženu kuhinjskom krpom posutom brašnom, pustite da odstoji na toplom oko 2 sata kako bi se tijesto diglo. Tijesto zatim razvaljajte i stavite na nauljeni lim, stavite masline narezane na komadiće te prekrijte vlažnim ubrusom i pustite da odstoji još oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto utisnute vilicom ili prstima na nekoliko mjesta, premažite s ostatkom maslinovog ulja i pospite s malo krupne soli. Trebalo bi izgledati kao na slici:
Shattered yeast put in a pot with a little bit of warm water and let for 10 minutes to grow. Put flour in a big bowl, in center of it add salt, yeast, 2 tablespoons of olive oil and warm water and knead for 10 minutes (best with hands). Move the dough in a bowl lined with kitchen towel, sprinkled with flour, let it rest in a warm place for about 2 hours to make the dough grow. Then roll out the dough and place on an oiled backing pot, place the olives sliced into pieces on dough and cover it with damp towel. Let it rest for about half an hour. Preheat oven to 200 degrees, imprinted dough with a fork or your fingers in a few places, then pour in the rest of the olive oil and sprinkle with a little coarse salt. It is supposed to look like this:
Pecite nekoliko minuta u pećnici na 220 stupnjeva, zatim smanjite na 180 stupnjeva. Ukupno vrijeme pečenja je oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice (focaccia mora dobiti zlatnu boju). Poslužite s pršutom, sirom i sl., obavezno toplu.
OPREZ: nestat će u sekundi! ;)
Bake for a few minutes in the oven at 220 degrees, then reduce to 180 degrees. Total cooking time is about 25 minutes, depending on the severity of the oven (focaccia should get a gold color). Serve with ham, cheese, etc., always warm.
CAUTION: it will disappear in seconds! ;)
CAUTION: it will disappear in seconds! ;)
To je to! Nadam se da ćete probati!
Dobar tek!
Ilina
That's it! Hope you'll try it!
Bon appetite!
Ilina
P. S.: Recept preuzet iz kuharice Suzy Josipović Redžepagić "Mama zna" o kojoj sam pisala u ovom postu!
Ovakvi recepti uvijek prolaze kod mene,brzi,jednostavni i preukusni..obožavam focaccu,imam osjećaj da mi je ova zamirisala!
OdgovoriIzbrišiKako ovo izgleda ukusno!! Morat ću majku zamoliti sutra za ručak da ovo spravi hihi :))
OdgovoriIzbrišiJa mislila u novoj nećete više objavljivati recepte, pomislih spasila sam se od debljanja preko zime, kad evo vas opet :*****
OdgovoriIzbrišilooks yummy, what can be better than homemade bread!
OdgovoriIzbrišiwww.impromp-two.blogspot.com
Kod tebe su recepti baš po mom ukusu, jednostavni ali ukusni:)
OdgovoriIzbrišiThis is very typical in italy, I love it!!
OdgovoriIzbrišiDon't Call Me Fashion Blogger
Facebook
Bloglovin'
nisam ljubitelj maslina,ali kad su u pitanju općenito pogaće to da!
OdgovoriIzbrišiI just love it, I'd eat it every day!
OdgovoriIzbrišiAlessia
FACEBOOK
YOUTUBE
kiss
Ne znam za druge, ali ja volem volem
OdgovoriIzbrišiOne of my favourites but I never tried making it before, thanks for the recipe and advice, its time I took the plunge!
OdgovoriIzbrišiJao ovo obozavam.Tako volim ukus maslina u testu sa zacvinima.Najm!!
OdgovoriIzbrišimmmmm yummy! I love LOVE foccacia bread :)
OdgovoriIzbrišiObožavam focacciu, da mi je bilo biti blizu kad je zamirisala onako tek izvađena iz pećnice.
OdgovoriIzbrišiisprobavam, možda čak i danas!
OdgovoriIzbrišiUpravo radim ovo :*
OdgovoriIzbrišiodlicno izgleda!
OdgovoriIzbrišiSad sam gladna. I zavidim ljudima koji znaju kuhati :))
OdgovoriIzbrišiKako otvori post odmah sam ostala bez teksta,samo gledam ovu pogacu.Ja volim ove domace pogace i moram mamu natjerati da mi napravi :* :*
OdgovoriIzbrišimmm delicious <3<3
OdgovoriIzbrišiNego sta nego cemo da probamo!!! :)
OdgovoriIzbrišiProsto obozavam!!!
OdgovoriIzbrišiOvo mooora da se proba :D
OdgovoriIzbrišiyummy that looks so delicious!
OdgovoriIzbrišikiss,mary
bon appetit ;)
OdgovoriIzbrišinjami :)))
OdgovoriIzbrišiNjam njam. :D
OdgovoriIzbrišiEveryone I know loves home baked bread and I love focaccia - definitely will try it - thanks!
OdgovoriIzbrišihttp://missbbobochic.blogspot.co.uk/
Uh, lepo izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiBaš se spremam spremati (odlično sam ovo posložila...spremam spremati....)foccaciu sa ružmarinom. Našla sam super recept i nadam se da će ispasti dobra jer mi je ova prva pogača... Tvoja izgleda odlično i vjerujem da je nestala za tren!
OdgovoriIzbriši