07. 01. 2013.

Focaccia with Olives

Hello!

Ima li itko da ne voli pravi, domaći kruh/pecivo/pogaču/kiflice? Danas recept za izvrsnu pogaču (focacciu) s maslinama...Naravno, brzo i jednostavno!

Is there anyone who doesn't like homemade bread/focaccia/buns? Today we give you receipe for fantastic focaccia with olives...Of course, quickly and simple!


Sastojci/ingredients:

25 g svježe germe/fresh yeast
40 dag brašna/flour
cca 15 maslina/olives
5 žlica maslinovog ulja/ 5 spoons of olive oil
1.5 dl tople vode/ warm water
prstohvat sol/ pinch of salt

Razmrvljenu germu stavite u malo tople vode i pustite da odstoji 10ak minuta. U veću posudu stavite brašno, u sredinu dodajte sol, germu, 2 žlice maslinovog ulja i toplu vodu te mijesite 10ak minuta (svrdlastim nastavcima za mikser, ili rukama). Tijesto premjestite u posudu obloženu kuhinjskom krpom posutom brašnom, pustite da odstoji na toplom oko 2 sata kako bi se tijesto diglo. Tijesto zatim razvaljajte i stavite na nauljeni lim, stavite masline narezane na komadiće te prekrijte vlažnim ubrusom i pustite da odstoji još oko pola sata. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, tijesto utisnute vilicom ili prstima na nekoliko mjesta, premažite s ostatkom maslinovog ulja i pospite s malo krupne soli. Trebalo bi izgledati kao na slici:

Shattered yeast put in a pot with a little bit of warm water and let for 10 minutes to grow. Put flour in a big bowl, in center of it add salt, yeast, 2 tablespoons of olive oil and warm water and knead for 10 minutes (best with hands). Move the dough in a bowl lined with kitchen towel, sprinkled with flour, let it rest in a warm place for about 2 hours to make the dough grow. Then roll out the dough and place on an oiled backing pot, place the olives sliced ​​into pieces on dough and cover it with damp towel. Let it rest for about half an hour. Preheat oven to 200 degrees, imprinted dough with a fork or your fingers in a few places, then pour in the rest of the olive oil and sprinkle with a little coarse salt. It is supposed to look like this:


Pecite nekoliko minuta u pećnici na 220 stupnjeva, zatim smanjite na 180 stupnjeva. Ukupno vrijeme pečenja je oko 25 minuta, ovisno o jačini pećnice (focaccia mora dobiti zlatnu boju). Poslužite s pršutom, sirom i sl., obavezno toplu. 
OPREZ: nestat će u sekundi! ;)

Bake for a few minutes in the oven at 220 degrees, then reduce to 180 degrees. Total cooking time is about 25 minutes, depending on the severity of the oven (focaccia should get a gold color). Serve with ham, cheese, etc., always warm.

CAUTION: it will disappear in seconds! ;)


To je to! Nadam se da ćete probati!
Dobar tek! 
Ilina

That's it! Hope you'll try it! 
Bon appetite!
Ilina

P. S.: Recept preuzet iz kuharice Suzy Josipović Redžepagić "Mama zna" o kojoj sam pisala u ovom postu!

Broj komentara: 29:

  1. Ovakvi recepti uvijek prolaze kod mene,brzi,jednostavni i preukusni..obožavam focaccu,imam osjećaj da mi je ova zamirisala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako ovo izgleda ukusno!! Morat ću majku zamoliti sutra za ručak da ovo spravi hihi :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja mislila u novoj nećete više objavljivati recepte, pomislih spasila sam se od debljanja preko zime, kad evo vas opet :*****

    OdgovoriIzbriši
  4. looks yummy, what can be better than homemade bread!
    www.impromp-two.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod tebe su recepti baš po mom ukusu, jednostavni ali ukusni:)

    OdgovoriIzbriši
  6. nisam ljubitelj maslina,ali kad su u pitanju općenito pogaće to da!

    OdgovoriIzbriši
  7. I just love it, I'd eat it every day!

    Alessia
    FACEBOOK
    YOUTUBE
    kiss

    OdgovoriIzbriši
  8. Ne znam za druge, ali ja volem volem

    OdgovoriIzbriši
  9. One of my favourites but I never tried making it before, thanks for the recipe and advice, its time I took the plunge!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jao ovo obozavam.Tako volim ukus maslina u testu sa zacvinima.Najm!!

    OdgovoriIzbriši
  11. mmmmm yummy! I love LOVE foccacia bread :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam focacciu, da mi je bilo biti blizu kad je zamirisala onako tek izvađena iz pećnice.

    OdgovoriIzbriši
  13. isprobavam, možda čak i danas!

    OdgovoriIzbriši
  14. Sad sam gladna. I zavidim ljudima koji znaju kuhati :))

    OdgovoriIzbriši
  15. Kako otvori post odmah sam ostala bez teksta,samo gledam ovu pogacu.Ja volim ove domace pogace i moram mamu natjerati da mi napravi :* :*

    OdgovoriIzbriši
  16. yummy that looks so delicious!
    kiss,mary

    OdgovoriIzbriši
  17. Everyone I know loves home baked bread and I love focaccia - definitely will try it - thanks!
    http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

    OdgovoriIzbriši
  18. Baš se spremam spremati (odlično sam ovo posložila...spremam spremati....)foccaciu sa ružmarinom. Našla sam super recept i nadam se da će ispasti dobra jer mi je ova prva pogača... Tvoja izgleda odlično i vjerujem da je nestala za tren!

    OdgovoriIzbriši

thanks for all your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...