31. 03. 2013.

Sretan Uskrs, Happy Easter!

 
Sretan Uskrs svim našim dragim blog-prijateljima koji ga slave! 
Uživajte i dobar tek :)
 
Happy Easter to all of our dear blog-friends who celebrate it! 
Enjoy and, of course, bon appétit :)
 
 
Love, 
Ilina, Stela, Dora 
 

28. 03. 2013.

Copenhagen Vintage (Window) Shopping

Hello! 

ovome sam postu pisala o posjetu predivnom Kopenhagenu. Kao dio njegove kulture svakako se pojavljuju i vintage i second hand trgovine, smještene vrlo blizu samog središta i pješačke zone. Jedini je problem što su poprilično skupe, ali srećom razgledavanje je (još uvijek) besplatno, tako da smo suprug i ja baš uživali u švrljanju tim blagom prepunim trgovinama. No dobro, nešto sam i tržila... ;) Evo i par slika:

In this post I wrote about lovely Copenhagen that I visited last weekend. As a part of the culture of this gorgeous city, surely are vintage and second hand shops. They are pretty expensive, but very interesting with a real treasure inside them... Take a look: 




Na gornjim slikama je vrlo ekskluzivni "Time's up Vintage", s predivnom kolekcijom vintage nakita, ali i antiknih haljina, poput ove na slici koja datira iz 1912. godine
On upper pics is pretty exclusive "Time' up Vintage", with a gorgeous collection of vintage jewellery, and also some antiques like this dress from 1912.



"Carmen" je imao sniženje, tako da je moj muž isprobao sve Burberry kapute i pimp-style bunde, ali sve mu je bilo premalo! :)
"Carmen" had a sale, so my husband tried all Burberry coats and pimp-style fur coats, all of which was too small...


"K" je vrlo uredna second hand i vintage trgovina, s velikim izborom i pristupačnim cijenama
"K" is a lovely second hand and vintage shop with accessible prices

 

Na kraju, moj favorit, second hand trgovina, "Episode", prava Aladinova pećina na dva kata s nevjerojatnom količinom odjeće, obuće i modnih dodataka, cijene skroz ok. Ne smije se fotkati, pa sam to "skrivečki" radila... Tu sam i kupila predivnu kožnju suknju, koju ćete vidjeti uskoro u nekom od outfit postova!
"Episode", my favourite, two floors of treasure, unimaginable pile of clothes, footwear and accesoires...Acceptable prices!

To je to što se Kopenhagena tiče, koliko se oduševljenje moglo uopće prenijeti slikama. Nadam se da sam uspjela! 
Pusa, Ilina

That's it! I hope I've managed to show you my enthusiasm about Copenhagen with my pictures...
Love, Ilina 

25. 03. 2013.

Copenhagen - City of Happy People

Hello! 

Produženi sam vikend s mužem i prijateljima provela u impresivnoj prijestolnici Danske, Kopenhagenu. Usprkos nevjerojatnoj hladnoći, zaista smo uživali u gradu bogate kulture, povijesti i - sretnih ljudi! Naime, Kopenhagen je uvijek pri samom vrhu najpoželjnijih gradova za stanovanje, a boraveći nekoliko dana u njemu saznali smo i zašto. Nama Balkancima je postalo jasno koliko smo mi ovdje svjetlosnih godina udaljeni od uređenog života Danske, jer grad je ne samo predivan već i dotjeran, bez oronulih fasada, odvratnih tendi ili plastičnih stolaca na terasama...
Evo nekoliko slika: 

I've spent last weekend with my husband and friends in beautiful Denmark capital, Copenhagen. It was terribly cold, but we enjoyed very much the town's rich culture, history, architecture and polite and smiley people that live in it! Copenhagen is allways one of the most desirable towns to live in, and we sure know why now! Take a look at some pics:



Prekrasni Nyhavn ili Nova luka, koja datira iz 17 st. U jednoj od kuća je živio H. C. Andersen
Beautiful Nyhavn or New Port, from 17. century. In one of these houses H.C. Andersen lived

Kraljevska garda/ Royal Guard

 Kraljevska palača/ Royal Palace


Pješačka zona u centru, s trgovinama svih vrsta i neizbježnim uličnim umjetnicima
Pedestrian zone in center, with all kinds of shops and street artists


Mala sirena, do koje smo se nezamislivo smrzli...
Little Mermaid


 Naravno, Danci su ekološki osvješteni tako da nema prometnih gužvi jer se ljudi voze biciklima
No traffic jams, since Dans are pretty eco-friendly and they often ride bikes

Naravno, ne možete posjetiti Kopenhagen, a da ne vidite Christianiu, pravu pravcatu hippy komunu, nastalu 1971. kad su hippy skvoteri naselili napuštene zgrade vojarne. Danas ima oko 850 stalnih stanovnika, pod posebnim zakonom...Interesantno je da se tamo prodaju lake droge na štandovima na cesti, a policija na to zapravo "žmiri"... Naravno, pravila Christianie su da nema trčanja (da se ne diže panika), nema fotkanja i svi se moraju zabavljati! Jedno od najluđih mjesta gdje sam bila! :)

You cannot visit Copenhagen and not visit Christiania, a real hippy comune, founded in 1971 when a millitary area was squatted by some hippies! It is an intersting neighbourhood with special laws, and here canabis is sold on the streets. The rules of Christiania are: no running (so you don't cause panic), no photo and you must have fun! One of the craziest places I've been to! :)

 Ulaz u Christianiu
Christiania entrance
Glavna ulica u Christianii, gdje se prodaju zanimljive stvari i supstance ;)
A street in Christiania where people openly sell light drugs

 Slike Christianie preuzete s/ Christiania pictures taken from: www.quirkyguide.com and www.visitcopenhagen.com

Dakle, posve oduševljena i gradom i ljudima, svakako topla preporuka za posjet...Moj plan je da se jednom svakako vratimo... :)
Pusa, Ilina

Hope this was interesting to you!
Love, Ilina



20. 03. 2013.

So Spring...

Hello!

Evo jedan pravi proljetni outfit, kako i priliči prvom danu proljeća...Kad smo se Dora i ja krenule fotkati, sunce je baš za inat nestalo... :(
Pojedine komade ste već vidjeli, ali ne u ovoj kombinaciji. Smatram da nije vještina imati stotinu komada odjeće, već da je vještina znati kombinirati iste komade na različite načine. Jesam li u tome uspjela, procijenite sami...

One very "springish" outfit, since today is the first day of spring! You've allready seen peaces of this outfit, but today I've styled them a little bit different... Hope you like it!

Majica/shirt: H&M, hlače/jeans: Mango


Marama/scarf: vintage Ulični Ormar, remen/belt: no name, rings/prstenje: handmade and NiUnikatniNakit

Torbica/bag: Moroccan Bazaar, cipele/shoes: Bata


Baloner/Trench: H&M + DIY

To je to, nadam se da vam se sviđa prvi pravi proljetni outfit...
Pusa, Ilina

That's it for today...
Kiss, Ilina

14. 03. 2013.

Alan Ford

Hello!

Ima li itko tko nije čitao ili barem čuo za fantastični i, na ovim balkanskim prostorima,  iznimno popularni strip Alan Ford, djelo talijanskog autorskog tandema Magnusa i Bunkera? Tko se jednom odlučio na druženje s junacima osebujnog stripa, teško da je bio u stanju skinuti se s te "droge"...  

Nedavno mi je pod ruku zapala odlična publicistička knjiga srpskog autora Lazara Džamića "Cvjećarnica u Kući cveća - kako smo usvojili i živeli Alana Forda". U toj kratkoj, ali iznimno duhovitoj knjizi Džamić secira fenomen naziva Alan Ford, razloge njegove nevjerojatne popularnosti na Balkanu.

Naime, jeste li znali da je Alan Ford bio popularan samo na području bivše Jugoslavije i u Italiji, dok je u ostalim zemljama neslavno propao? Jeste li znali da nikada nije bio preveden na engleski jezik? Kako navodi Džamić, strip je u Italiji bio popularan, ali samo je na našim prostorima postao dio kulturne baštine.


 


Teško je povjerovati da Broj Jedan, Debeli Šef, vječno bolesni Jeremija, nosati Bob Rock i simpatično naivni Alan nisu osvojili srca dalje od brdovitog Balkana. Džamić u svojoj knjizi navodi određene razloge zašto nas je osvojila simpatična skupina marginalaca i diletanata i postala dio našeg života. Između ostalih razloga, onaj koji je meni posebno zapao za oko jest taj da je Alan Ford zapravo nadrealna farsa. Džamić tvrdi da smo mi u toj našoj Jugi zapravo živjeli u nadrealnoj farsi, da je to bio način života, a ne umjetnički pravac! Džamić taj razlog povezuje i s (tada) našom usmenom predajom, komunizmom ( u kojem je uvijek negdje sjedio kakav Debeli Šef, a da ne spominjemo da smo imali i našeg Broja Jedan - Tita)...

Džamić u svojoj knjizi spominje i neka od najvažnijih djela jugoslavenske kinematografije, poput legendarnih "Maratonaca" ili "Tko to tamo peva", a svi koji su gledali te filmove mogu svjedočiti o, u najmanju ruku, neobičnim da ne kažemo nadrealnim situacijama!

Naravno, bolesni humor Alana Forda, koji je posebno došao do izražaja u izvrsnom prijevodu legendarnog Nenada Brixyja, također je posebno dobro ocrtavao naše prilike...Izgleda da smo se u tom stripu jednostavno "našli"! :)




Dakle, ukoliko nikada niste čitali Alana Forda, vaš život bez njega jednostavno ne može nastaviti dalje! A ukoliko ste čitali AF-a, onda zasigurno znate o čemu pišem! U svakom slučaju, knjiga Lazara Džamića je pravi izbor za sve one koji žele naučiti nešto o popularnoj kulturi i saznati neke zanimljive i prilično nepoznate detalje o, vrlo vjerojatno, najcitiranijim junacima na ovim prostorima! 

Uživajte! 
Ilina

Translation: 
This post is about a book by serbian author Lazar Džamić "Cvjećarnica u Kući cveća" which is dedicated to "Alan Ford", a fenomenal  comic book by two Italians Magnus and Bunker. Strange thing is that AF was only popular in Italy, and in former Yugoslavia it became a part of cultural heritage, we just simply adored AF! Unfortunately it was never translated in english... 

Slike preuzete s : www.danubeogradu.rs
                           dispet.org
                           celebritycorner.poezijaonline.com
                           www.haoss.org
                           www.comicvine.com
                           bs.wikiquote.org

Kiss, Ilina

10. 03. 2013.

Jaime Oliver's Pudding

Hello!

Zaista ne znam ima li itko tko voli kuhati, a da može odoljeti preslatkom Jamieu Oliveru ilitiga Golom Kuharu i njegovim brzim i jednostavnim jelima... Neki dan sam iz njegove kuharice "Sretni dani s Golim Kuharom" radila ovaj fenomenalni desert (uz manje izmjene), kojeg je on nazvao Kralj svih pudinga. Ja ga baš ne bih nazvala pudingom, ali nešto tako jednostavno i tako fino i ne bi trebalo opterećivati nekakvim imenima...Da vidimo što je potrebno:

Is there anyone who likes to cook and doesn't like adorable Jamie Oliver and his fantastic and simple receipes? The other day I found in his cookbook "Happy Days with Naked Chef" this fabulous and simple dessert called The King of all Puddings. Let's see what you need:



Sastojci/ingredients:

4 jaja/ 4 eggs
5 dl mlijeka/ 1 pint of milk
150 g krušnih mrvica/ 5 oz of breadcrumbs
85 g smeđeg šećera/ 3 oz of brown sugar
4 žlice šećera u prahu/ 4 table spoons of powder sugar
1 vanilin šećer/ 1 vanilla sugar
malo cimeta/ a little bit of cinnamon
4/5 žlica džema, najbolje nekog crvenog/ 4/5 tablespoons of jam, best some red one

Zagrijete pećnicu na 150 stupnjeva. Odvojite 3 jaja, žumanjke stavite u zdjelu s preostalim cijelim jajetom i pjenasto ih istucite. Dodajte mlijeko, krušne mrvice, smeđi šećer i vanilin šećer te cimet. Džemom prekrijte dno tepsije i razmažite ga. Prelijte ga kremastom mješavinom jaja i mlijeka (ukoliko vam se učini da je jako rijetko, dodajte još koju žlicu krušnih mrvica). Pecite oko 45-50 minuta.
Istucite tri bjelanjka dok ne očvrsnu, zatim lagano dodajte šećer u prahu. Snijeg od bjelanjca rasporedite na pečenu kremu i pecite još nekih 15-20 minuta, dok bjelanjci ne postanu divne zlatne boje. 
Poslužite toplo!



Heat the oven to 150 degrees C/ 300 F. Separate 3 eggs, put yolks in a bowl with the remaining whole egg and beat mix foamy. Add milk, bread crumbs, brown sugar and vanilla sugar and cinnamon. Cover the bottom of a pan with jam. Pour the creamy mixture of eggs and milk (if you think that it is very rare, add some more breadcrumbs). Bake for 45-50 minutes.
Beat three egg whites until they hardens, then slowly add the powdered sugar. Spread egg whites on top of the baked cream and bake for another 15-20 minutes, until the egg whites become golden.
Serve warm!
Nakon što je moja mala obitelj poharala ovaj desert, za što joj je trebalo svega 10 minuta, zdjela je izgledala ovako: 

After my small family killed this dessert, which took only 10 minutes, our pan looked like this: 

To bi bilo to! Dobar tek! 
Pusa, Ilina

That's it! Bon appetite! 
Love, Ilina

07. 03. 2013.

Blue Velvet

Hello!

Danas je bio tako divan i topao dan tako da mi nije trebao kaput, već je tu ulogu preuzela Vestetina. U ovom postu ste ju imali prilike upoznati, a danas sam ju ukombinirala sa suknjom od tamno plavog baršuna, malo klasičnom za moj (cirkuski) ukus, ali Vestetina ju je fino razveselila! :) 

Lovely, warm day today, so I didn't need a coat. Instead, I put on The Sweater, which I showed you in this post, but today I paired it with a blue velvet skirt, a little bit too classic for my (circus) taste, but the sweater has cheered it up a bit! :)  


Vesta/sweater and remen/belt: vintage Ulicni Ormar, naočale/sunnies: vintage, dolčevita/turtleneck: Benetton


Suknja/skirt: vintage (tnx Sandra)

Torba/bag: vintage, čarape/socks: Tezenis, cipele/shoes: Bata



Za kraj jedna modernija verzija pjesme Blue Velvet, mala referenca na odlični film Davida Lyncha (tko nije gledao...znate što dalje slijedi)... ne, srećom danas nisam naišla na nikakvo uho u travi Zrinjevca, samo me suknja inspirirala... :)



To bi bilo to! Uživajte u suncu, znam da ja hoću...
Pusa, Ilina

That's it! Enjoy the rest of the working week and have a nice weekend!
Love, Ilina 


04. 03. 2013.

Little white dots

S prvim proljetnim zrakama sunca evo i mene...  ;)
Uvjeti za odlične outfit postove su tu, tako da više uistinu nemam izgovora...
Nadam se da će vam se svidjeti, kako i ovaj,tako i oni koji ubrzo slijede.






Wearing: Coat, dress, bag and sunnies; Zara, hat and boots; H&M, socks; Accessorize

With beautiful weather come more outfit posts!!! (Finally)
Have a wonderful day!
LOVE,

Stela



01. 03. 2013.

A City with Heart and Soul

Hello!

Prije nekoliko dana posjetila sam divno Sarajevo... Iako nas vrijeme nije poslužilo (kiša, oblaci, izmaglica), bilo je naravno, kao i uvijek, prekrasno, opušteno, zanimljivo, toplo i drugačije...Kako danas izgleda grad, koji je početkom devedesetih preživio najdužu opsadu nekog glavnog grada u povijesti, možete vidjeti na slijedećim slikama:

Few days ago I visited lovely Sarajevo, capital city of Bosnia and Herzegovina. Althoug the weather was bad, we had wonderful time, as allways... If you would like to see how this wonderful city, that was under siege from 1992. till 1996. (which was the longest siege of a capital city ever, with the lack of food, water, madical supplies and constant bombing), looks today, take a look at these pictures:

Srce Sarajeva svakako je predivna Baščaršija, povijesni i kulturni centar koji potječe iz 15. st. Sastoji se od labirinta ulica, prekrasnih lokala, trgovina, džamija...

The heart of Sarajevo is its old town, a bazaar, called Baščaršija, historical and cultural center which dates from 15th century. It consists of a labirinth of streets, small coffe shops, restaurants, shops, mosques...

Zara u dvorištu Gazi Husrev-begove džamije, koja datira iz 1530. godine
Zara in the courtyard of Gazi Husrev-beg's mosque, that dates from 1530.  

Gazi Husrev-begova medresa (religijska škola) iz 16 st.
Gazi Husrev-beg's religious school from 16th century.
 
Baščaršijska džamija
Mosque
 
Proizvodi starih obrtnika (kazandžija) - džezve i fildžani
Traditional products of local artisans  

Jdna od baščaršijskih ulica s trgovinama
One of the streets in Baščaršija with traditional shops


Baščaršijske ulice zovu na lutanje, a restorani i kafići na "mezeluk" odnosno finu klopu, koja se radi i izgleda ovako (burek, naravno, pripravljen ispod sača, odnosno na vatri):

The streets of Baščaršija call you to wonder arround, and lovely restaurants and coffe shops on "mezeluk" - food that is prepared and looks like this (on the picture is burek, traditional bosnian strudel with meet, baked on fire):
 
Tradicionalna kava s rahatlokumima...mmmmmm...
Traditional coffee with candy called rahatlokum, also known as Turkish delight...mmmmmm...

Katedrala, završena 1889. godine
Cathedral, built in 1889.

I, naravno, slika u dobrom društvu - bista mog najdražeg pisca Meše Selimovića. Tko ga nije čitao, ne znam što čeka (posebno "Derviš i smrt" i "Tvrđava" čija se radnja odvija u starom Sarajevu)
U pozadini pravoslavna Saborna crkva, završena 1868.

And, of course, a picture in a good company, the statue of my fafourite writer Meša Selimović. Behind, orthodox Cathedrat, built in 1868.

Naravno, ono što najviše čini Sarajevo i zbog čega je ono grad s dušom i srcem su njegovi ljudi, otvoreni, srdačni, prijateljski nastrojeni, uvijek spremni na šalu, nešto na što se danas tako rijetko nailazi...zapravo, sve ono o čemu govori ova pjesma: 


Nadam se da ste uživali u ovom malom putovanju...
Pusa, Ilina

Sarajevo is a city with heart and soul, and its heart and soul are its people, warm, friendly, allways ready for heaving fun... If you ever find yourselves in Sarajevo, you'll know what I mean!

Hopeyou've enjoyed this little trip...
Kiss, Ilina


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...