Po svojim slanim pitama Francuska je poznata diljem svijeta, ali manje je poznato da najslavnija pita, Quiche Lorraine, originalno potječe iz ruralnih krajeva Njemačke, odakle je iz srednjeg vijeka došla u Francusku. Njemačka riječ za kolač "küche" izgovarana narječjem iz francuske pokrajine Lorraine, postala je "quiche", a kako znamo quiche uskoro postaje simbol francuske kuhinje. Jela slična quichu možemo pronaći i u drugim svjetskim kuhinjama, a ukusne pite s nadjevima poznate su u engleskoj kuhinji još od 14. stoljeća.
Quiche Lorraine je i danas najrazvikanija slana pita s nadjevom od dimljene slanine i sira pomiješanog s kremom od jaja i vrhnja. Sir je dodan nešto kasnije. Tradicionalno francusko jelo jede se za doručak, ručak i večeru, a servira se toplo i hladno.
Ostatak zanimljivosti vezan uz ovo poznato jelo, kao i razne njegove varijacije mogu se pročitati ovdje, a ja danas djelim s vama verziju koju sam isprobala, a čiji recept dolazi iz knjige "Kolači s ljubavlju" (Readers Digest)
Sastojci:
tijesto: 250 g brašna (glatkog)
120 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
1/2 žličice soli
1 žumance
žlica kiselog vrhnja
2 žlice vode
nadjev: 150 g pancete rezane na ploškice
200 g naribanog ementalera (ja sam koristila gaudu)
3 jaja, 1 žumance
150 g masnijeg kiselog vrhnja
sol, papar, muškatni oraščić
Od svih sastojaka izraditi glatko tijesto, oblikovati u kuglu, zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta na hladnom mjestu.
Tijesto tanko razvaljati i obložiti kalup za pečenje, pritom napraviti rub visok oko 5 cm.
Izbosti tijesto vilicom pa peči oko 40 minuta na 180 °C
Na tijesto se dodaju panceta i sir i preljevaju smjesom od jaja, vrhnja i začina (posoliti blago, ovisno o tome koliko su sir i panceta slani)
Peči quiche oko 30 minuta, da poprimi boju kao na slici. (listići su od ostatka tijesta, premazani sa žutanjkom i poslagani na vrh)
Kao što je u uvodu rečeno, quiche se može poslužiti topao ili hladan, za doručak, ručak ili večeru.
Ja bih ga svakako predložila uz kefir ili jogurt.
Dobar tek!
Pusa, Stela